חינוך ילדים

"שמע בני מוסר אביך ואל תיטוש תורת אימך" האם תוכלו להסביר לי את הפתגם כדי שאסביר אותו לבני

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, בני בן ה-7 אמור לקבל השבוע את ספר התורה בטקס שיתקיים בבית הספר. נתבקשנו להקדיש לו ברכה לסימניה לספר. בחרתי לכתוב לו את המשפט "שמע בני מוסר אביך ואל תיטוש תורת אימך" האם תוכלו להסביר לי את הפתגם כדי שאסביר אותו לבני תודה חן

תשובה

רש"י משלי פרק א פסוק ח (ח) שמע בני מוסר אביך - מה שנתן הקב"ה למשה בכתב ועל פה. אמך - אומתך כנסת ישראל כמו (יחזקאל יט) מה אמך לביאה והם דברי סופרים שחדשו והוסיפו ועשו סייגים לתורה: אבן עזרא על משלי פרק א פסוק ח (ח) שמע בני מוסר וגו`, תורת אמך - כי האשה חכמה מורה הדרך הישרה לבנה כבת שבע שהי` יסרה למואל ומלת אל לשון פיוס מן המענה ומהם אלקום עמו אל מות: רבנו יונה - משלי פרק א פסוק ח שמע בני מוסר אביך. צריך להקדים ארבע הקדמות להצליח בעבודת ה`.

הראשונה, שיקדים בחברת הטובים והמלמדים להועיל, ויחפוץ לשמוע מוסרם, שנאמר "שונא תוכחת בער" (יב, א) "שונא תוכחת ימות" (טו, י). והשנית, יזהר מכל חברה רעה, ולא יתחבר לרשע פן יכשילהו. והשלישית, יתן אל לבו העונג והשלום והגמול והשכר, ויירא את ה`, כי אין הצלחה לעבודה מבלעדי היראה. והרביעית, יתעסק בחכמה ותהי חביבה וחשוקה בעיניו ויטרח בה, ויקל בעיניו טרחו עליה, כענין שנאמר "ויהיו בעיניו כימים אחדים" (בראשית כט, כ) וגו`. ויזהר שלא יתעסק בחכמות החצוניות הרקות והרעות ולא יתחבר אל השונים בם פן יכשילוהו וינטו רגליו.

ולמוד החכמה יצילהו מזה שלא יכשילוהו הכופרים, ולא יהגה בספריהם ולא יאמין לדבריהם, וע"י ההקדמות האלה יצליח בעבודה. ואז"ל היראה מביאה לידי מעשה, ובמקום אחר אמרו גדול תלמוד שהתלמוד מביא לידי מעשה (ב"ק יז, ע"א). וכאשר ישקוד על המעשה לעזוב החטא ולקיים המצות יגיע מזה אל המעלות כאשר יתבאר. והנה על זה הסדר שכתבנו לך תראה הפרשיות בתחלת הספר הזה סדורות ומבוארות, ויגלו אליך דרכי העבודה והיראה סדרם וסודתם. עתה החל במצות מוסר אב ואם, החפצים בתקון מנהגי הבן וטוב מוסרו. ואחת מן האזהרות הנזכרות תמיד מן הספר הזה, שיזהיר על הבן לשמוע מוסר האב. ועל האב להוכיחו.

וטעם העיקר הזה, מפני כי הנער לא שלמו כלי שכלו עד אשר יגדל, ויצר לב האדם רע מנעוריו. והנה הוא מתנהג כפי תאותו, כי אין לו עזר מאת שכלו להוכיח נפשו ולהניח דרכי תאותו, ואחרי שירגיל נפשו בימי הנערות ללכת אחרי תאותו יתחזק הכח המתאוה אשר בו, וכאשר יגדל וישלם כח שכלו ויבקש להפר מדרך תאותו יכבד עליו, מפני הגדול וההרגל. על כן צריך שיעזרוהו יולידיו בשכלם ויוכיחוהו וידריכוהו בדרך ישרה בימי הנערות, וגם כי יזקין לא יסור ממנה. ודרך התוכחת מתבארת מפסוק אחר, והוא חנוך לנער על פי דרכו (כב, ו). ויורה על הענין שאמרנו, מה שאז"ל י"ג שנה קדם יצר הרע ליצר טוב בברכה - בנימין שמואלי