זמני היום – מתעדכן 24 שעות
זמני היום בהלכה
27
ראשון28
שני29
שלישי30
רביעי31
חמישי01
שישי02
שבתקישורים לזמני היום בכל הערים
- אומן
- אופקים
- אילת
- אמסטרדם
- אריאל
- אשדוד
- אשקלון
- אתונה
- באר-שבע
- בודפשט
- בית-שאן
- בית-שמש
- בנגקוק
- בני-ברק
- ברצלונה
- בת-ים
- גבעת-שמואל
- גן-יבנה
- דובאי
- דימונה
- הרצליה
- חדרה
- חולון
- חיפה
- חריש
- טבריה
- יבנה
- ירושלים
- כפר-סבא
- כרמיאל
- לאס וגאס
- לוד
- לונדון
- לוס אנג'לס
- מודיעין
- מודיעין-עילית
- מיאמי
- מעלה-אדומים
- מקסיקו
- נהריה
- ניו יורק
- נתיבות
- נתניה
- עכו
- עפולה
- ערד
- פראג
- פריז
- פתח-תקווה
- ציריך
- צפת
- קייב
- קריית-גת
- קרית-שמונה
- ראש-העין
- ראשון-לציון
- רומא
- רחובות
- רמלה
- רמת-גן
- רעננה
- שדרות
- תל-אביב
זמני היום - עלות השחר
עלות השחר הוא זמן תחילת היום על פי ההלכה. זהו הזמן בו אור השמש כבר מופיע על פני השמים, אך השמש עצמה איננה נראית כלל, והיא מתחת לאופק.
זמני היום - זמן טלית ותפילין
מהו זמן טלית ותפילין? הזמן המוקדם ביותר לעטיפת הטלית והנחת התפילין הוא שעה זמנית בדיוק לפני זריחת החמה. א"כ זמן טלית ותפילין הוא בין 52-57 דקות לפני הנץ החמה. יצוין כי רק בדיעבד לפועלים הממהרים לעבודתם ניתן להקל להניח תפילין ולהתעטף בטלית כבר מוקדם יותר, מעלות השחר.
כיצד מניחים תפילין? הרב זמיר כהן מסביר ומדגים הלכה למעשה. צפו
בדוק את עצמך: האם אתה מניח תפילין בצורה נכונה?
זמני היום - הנץ החמה (זריחה)
הנץ החמה הוא הזמן בו נראית בוודאות הנקודה הראשונה מגוף השמש. אמנם כל המצוות שחייבים לעשות אותן ביום (כגון ברית מילה ותקיעת שופר) החובה מתחילה מעלות השחר, אך חז"ל תיקנו לעשותם מהנץ החמה ואילך. בעניין זה, מנייני "ותיקין" נוהגים להתחיל להתפלל לפני הנץ החמה באופן בו יגיעו לתפילת שמונה עשרה בדיוק בכשנראית בוודאות הנקודה הראשונה מגוף השמש, כדי לקיים את הפסוק: "ייראוך עם שמש".
סוף זמן קריאת שמע מג"א
חשוב להבין כי סוף זמן קריאת שמע הוא בסוף 3 שעות מתחילת היום, מה שלא מוסכם זה מתי נקראת תחילת היום. לדעת המגן אברהם (מג"א), תחילת היום היא בעלות השחר, וסוף היום בצאת הכוכבים. ראוי להחמיר לקרוא שמע של שחרית עד לזמן זה שהוא מוקדם יותר.
סוף זמן קריאת שמע הגר"א
לדעת הגאון מוילנא (הגר"א), תחילת היום היא בזריחה, ולכן החישוב הוא 3 שעות זמניות מהזריחה. זמן זה מאוחר יותר מזמן המגן אברהם, אך הוא מקובל בשעת הצורך.
סוף זמן תפילה מג"א
באותו אופן, על פי ההסבר לעיל, יש 2 דעות לגבי סוף זמן תפילה של שחרית וברכות קריאת שמע. זמן זה הוא סוף 4 שעות זמניות, ועל פי המג"א הזמן מוקדם יותר.
סוף זמן תפילה הגר"א
לדעת הגאון מוילנא תחילת היום היא בזריחה, ולכן החישוב הוא 4 שעות זמניות מהזריחה. לכן סוף זמן תפילה על פי הגר"א הוא מאוחר יותר מסוף זמן תפילה על פי המג"א.
מה דין אדם שקם מאוחר, והפסיד זמן קריאת שמע? צפו בתשובת הרב יצחק יוסף
חצות
חצות היום הוא הזמן הנמצא בדיוק באמצע בין הנץ החמה לשקיעת החמה, זמן זה אינו חל בשעה קבועה לפי השעון הרגיל, אלא משתנה מיום ליום לפי עונות השנה ולפי המקום הגיאוגרפי על פני כדור הארץ. לחצות היום השלכות הלכתיות רבות, מהם: עד חצות אפשר בדיעבד להתפלל תפילת שחרית (ולפי דעת רבנן לכתחילה). כמו כן, מחצות מתחיל מעיקר הדין זמן בין הערביים. כן בשבת חובה לטעום לפני חצות היום. בחצות היום של תשעה באב נפסקים חלק ממנהגי האבלות, ובחצות היום של ערב פסח ניתן להתחיל לשחוט את קרבן הפסח, וכן משעה זו חלים כל איסורי חמץ מהתורה.
מנחה גדולה
זמן מנחה גדולה חל אחרי 6.5 שעות מתחילת היום. זהו תחילת הזמן שמותר ממנו והלאה להתפלל את תפילת המנחה. זמן זה נקרא מנחה גדולה מחמת ששיעור הזמן שישנו מזמן זה עד לשקיעה הוא גדול יותר מאשר זמן מנחה קטנה.
מנחה קטנה
זמן מנחה קטנה הוא הזמן שבו ניתן להתפלל לכתחילה את תפילת המנחה. זמן זה נקרא מנחה קטנה מחמת ששיעור הזמן שישנו מזמן זה עד לשקיעה הוא קטן, ביחס למנחה גדולה, שממנה ועד לשקיעה הזמן הוא גדול יותר.
פלג המנחה
פלג המנחה הוא נקודת האמצע שבין מנחה קטנה לסוף היום. פלג המנחה הוא כשעה ורבע לפני השקיעה.
שקיעה
זמן שקיעת החמה הוא הזמן בו נכנס כל גלגל החמה מתחת לקו האופק. (מיד לאחר השקיעה מתחיל זמן ביניים הנקרא בין השמשות, שנחשב לזמן מעבר בין יום ללילה. זמן זה מסתיים עם צאת הכוכבים).
צאת הכוכבים
צאת הכוכבים הוא הרגע ביממה שבו מתחיל הלילה באופן ודאי מבחינה הלכתית. כיוון שעל פי ההלכה היממה מתחילה בלילה ולא ביום, בצאת הכוכבים חל הרגע שבו מתחיל היום הבא. בשל כך, קיימת חשיבות רבה לרגע זה בשביל: כניסת ויציאת שבתות וחגים, זמני קריאת שמע ותפילה, וספירת הימים של אישה נידה עד לטבילתה, וכן לתינוק מיום היוולדו עד היום השמיני בו הוא נימול.
מרן הרב יצחק יוסף - האם חייבים להתפלל בנץ החמה? צפו
בשביל מה צריך להתפלל? האם יכולים להתפלל במילים שלנו, או שחייבים להיצמד לנוסח מסוים? הרב ירון אשכנזי מקיף את ההלכות בהרצאה מרתקת וחשובה על התפילה. צפו