ברכה על מאכל - תיקון המאכל

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם זה נכון שכאשר אני מברכת על דבר מאכל אני "מתקנת" אותו בכח הברכה? אם כן,זה אומר שדברי מאכל הם גילגול של משהו? אשמח לתשובתכם

תשובה

שלום וברכה

בכל אכילה אנו מתקנים משהו. לפעמים זאת תהיה נשמה המגולגלת בתוך המאכל. אולם אף אם אין שם נשמה מגולגלת יש להקדים את דברי האר"י על הפסוק  כי לא על הלחם לבדו יחיה האדם כי על כל מוצא פי ה´ יחיה האדם, והכוונה, ביאר האר"י ז"ל כי השאלה ידועה איך חי האדם על הלחם, ומדוע יוצאת נשמת האדם, כאשר לא אוכל הרי מה לנשמה אם הלחם, ותי´ הארי הקדוש, כי בכל דבר ודבר יש ניצוץ קדוש מאת ה´ המחייה את הדבר, ובכל חיטה ישנו ניצוץ קדוש מאת ה´כדוגמת נשמה אשר נותנת חיים לחיטה, והנה ניצוץ זה הוא הנכנס לנשמת האדם ע"י האכילה, והוא אשר מחזיק את הנפש בגוף, והנה אם האדם מברך, הניצוץ ההוא אכן מתעלה ועולה ע"י האדם למקומו במרומים, אך אם לא בירך את הברכה, הרי הניצוץ יורד ממדריגתו ונהפך למשחית, וכועס הוא על האדם שלא השכיל לתקנו, וגורר אותו לחטאים כנקמה, עוד כתבו המקובלים שישנם נשמות אשר נתגלגלו באוכל וע"י הברכה מקבלים הם את התיקון, אך כאשר לא מברכים, נשארת נשמת החוטא אשר התגלגלה עם האדם שלא בירך, וכמובן יצרו נהפך לקשה יותר.בברכה,