מחלוקת בין שני יהודים המתגוררים בחו"ל ודין מסירה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרב שלום, ברשותך, אציג בפניך מספר שאלות הקשורות למחלוקת בין שני יהודים המתגוררים בחו"ל במדינות חסד (ארה"ב / קנדה). האם שני יהודים המתגוררים בחו"ל אשר חתמו על חוזה אזרחי (המעוגן בחוק המקומי) ומגיעים למחלוקת כפופים לחוק המקומי? האם את המחלוקת צריכים לפתור בבית דין אזרחי? או שמה עליהם לגשת לבית הדין יהודי הקרוב לבית מגוריהם? האם תביעה משפטית נגד יהודי בבית דין אזרחי במדינה זרה (ארה"ב / קנדה) נחשבת מסירה? ברצוני להבין את המוסג מסירה ואיך מסירה מתקבלת בימנו. האם דין רודף תקף בקהילות חרדיות ומה התנאים לקבלת דין רודף בעקבות מסירה? האם דיין בבית דין רבני יכול להישפט בבית הדין בו הוא דיין? אם כן, האם יש כאן הטיית הדין? אם לא, היכן דיין יכול לעמוד לדין? אשמח לתשובה מפורטת, בברכה, דוד

תשובה

שלום וברכה

חובה ללכת אך ורק לבית ין רבני שפוסק לפי דין תורה. אסור באיסור תורה ללכת לבית משפט נכרי.

אין לזה קשר לדין מוסר או רודף. רודף זה רק באדם שיגרום לרצח חבירו. מסירה הכוונה היא להללשנה ולא לתביעה בבית משפט. אבל כפי שכבר כתבתי, אסור בהחלט ללכת לבית משפט. בבית הדין ניתן לטעון כל טענה ובכללה שהדיינים אולי לא כשרים לדון בתביעה של חברם ובית הדין יפסוק את האמת ההלכתית.