קביעת עיתים לתורה, מהם הכללים?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כבודו מהם ה"כללים" לקביעת עיתים, למשל אני מחליט לקבוע כל יום שעתיים, אז אפשר שעה בבוקר ושעה בערב ואפשר כל יום לחליף את השעות איך זה בדיוק מתנהל...

תשובה

שלום וברכה

כך פסק השולחן ערוך (יורה דעה סימן רמו): "כל איש ישראל חייב בתלמוד תורה, בין עני בין עשיר, בין שלם בגופו בין בעל יסורים, בין בחור בין זקן גדול. אפילו עני המחזר על הפתחים, אפילו בעל אשה ובנים, חייב לקבוע לו זמן לתלמוד תורה ביום ובלילה, שנאמר: והגית בו יומם ולילה (יהושע א, ח). ובמקום אחר (אורח חיים סימן קנה) כתב: אחר שיצא מבית הכנסת ילך לבית המדרש, ויקבע עת ללמוד, וצריך שאותו עת יהיה קבוע שלא יעבירנו אף אם הוא סבור להרויח הרבה.

ואף מי שאינו יודע ללמוד ילך לבית המדרש ושכר הליכה בידו, או יקבע לו מקום וילמוד מעט במה שיודע ויחשוב בענייניו ויכנס בלבו יראת שמים. ומהנ"ל תמצא תשובה לשאלות שלך. ובמשנה ברורה משמע ששעתיים לימוד במשך היום זה פחות מהמינימום, אולם כמובן שצריך להתקדם צעד אחרי צעד. חנוכה שמח - מנשה ישראל