חגים ומועדי השנה

ממתי אסור לאכול בשר בבין המצרים?

  • כ"ב תמוז התשע"ז

שאלה

ממתי אסור להסתפר, לאכול בשר וכו' בימי בין המצרים? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

א. 1. לפי מנהג הספרדים מותר להסתפר בבין המצרים עד השבוע שחל בו תשעה באב, ומיד אחרי תשעה באב מותרים להסתפר (שלחן ערוך אורח חיים סימן תקנא סעיפים ג-ד, וחזון עובדיה ארבע תעניות עמוד תטו), ולפי מנהג האשכנזים אין להסתפר מי"ז בתמוז עד חצות היום של עשירי באב (רמ"א שם סעיף ד, ומשנה ברורה סימן תקנח סק"ג).

2. לבנות ספרד מותר להסתפר אפילו בשבוע שחל בו תשעה באב (יעויין חזון עובדיה שם עמודים קסג-קסד, ואור לציון חלק ג' עמוד רנ סעיף ג), ולבנות אשכנז אין להסתפר מי"ז בתמוז עד חצות היום של עשירי באב (יעויין משנה ברורה סימן תקנא ס"ק עט, ואשרי האיש חלק ג' פרק סח סעיף יד).

ב. לפי מנהג הספרדים אסור לאכול בשר החל מראש חודש אב, אמנם מנהג הספרדים בירושלים וארץ ישראל להתיר לאכול בשר ביום ראש חודש עצמו (חזון עובדיה שם עמוד קסט), ומנהג האשכנזים שלא לאכול בשר מראש חודש אב והלאה. וגם יום ראש חודש אב בכלל האיסור (שלחן ערוך סימן תקנא סעיף ט, ומשנה ברורה ס"ק נח).

בברכה,

הלל מאירס