כיצד ידעו חכמים לפרש את התורה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

למשל... "בראשית ברא אלוקים את השמים ואת הארץ" את= א` עד ת` ז"א ברא את האותיות קודם כיצד הגיעו חכמים למסקנה הזאת ולעוד הרבה מסקנות שונות בפסוקים שונים בתורה בביטחון כה רב ובלי חשש כלל שטעו? הרי אם היה כתוב "בראשית ברא אלוקים השמים והארץ" זה משפט שלא נשמע טוב

תשובה

במקרה זה אכן לא דויק הדרש מהמילה מיותרת אלא באופן אחר. יחד עם מתן תורה נאמר למשה תורה שבעל פה שאלו פרושי התורה שבכתב,שבלעדיהם לא ניתן להבין כלל את אופן קיום הרבה מהמצוות,וכן ניתנו לו שלוש עשרה הדרכים שעל פיהם ניתן לפרש את התורה,

הדבר נמסר ליהושע ולזקנים וכך עבר הלאה,כל צורת הגמרא והשאלות ותשובות וכו מבוססות על י"ג דרכים אלו ,כאשר בהם לדייק מהתורה,אנו אין בכוחנו לפסוק הלכה ישירות על ידי דיוק מהתורה בדרכים אלו,

כיוון שלא קיבלנו ישירות מרבותינו את הדיוק הזה,וגם בימי הגמרא דיוק שלא היה מקובל מהרב שקיבל מרבו וכדומה,נטו לייחס לו חשיבות פחותה ,אנו פוסקים מהגמרא שבה נכתבו הדברים המדויקים באופני דרשות התורה.