מצוות ההוכחה

  • ט"ז כסלו התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב, אשמח לדעת על מצוות ההוכחה. האם תמיד צריך להוכיח? לדוגמה- לגבי ברירת אוכל. האם עדיף (כאשר ידוע שהצד השני לא יקבל זאת ) שמי שנכשל יעשה זאת בשוגג או במזיד? ואם אני לא בטוחה איך הצד השני (האדם שמוכיחים אותו) יגיב לזה מה עליי לעשות? תודה רבה!!

תשובה

לכבוד השואלת,

בגמרא מובא ב' הענינים:

1. "מוטב שיהיו שוגגין ואל יהיו מזידין". זהו במצב שאת יודעת בבירור שאפילו אם תתני תוכחה לא ישמעו לך, אז עדיף שלא לתת. אמנם הלכה זו היא רק בנוגע לעבירה דרבנן.

לכן לגבי בורר בשבת שהיא מדאורייתא, עדיין יש חיוב במצב כזה לומר תוכחה.

2. "כשם שמצוה לומר דבר הנשמע, כך מצוה שלא לומר דבר שאינו נשמע". לכן אם את מרגישה בבירור שכאשר תתני את התוכחה, הדבר לא יישמע (ואולי עוד יגרום להיפך), אין לומר את התוכחה.

ולפי זה, ואם את לא בטוחה איך הצד השני (האדם שמוכיחים אותו) יגיב , אז יש לומר בצורה עדינה ביותר בכדי לסייע שמא יקבלו את דברי התוכחה.

בברכה,

רב נחום