שבת

הנאה מאור בחדר מדרגות שהודלק בשבת

  • ל' שבט התשע"ז

שאלה

ידוע שאסור ליהנות מחילול שבת של יהודי אחר. אם אני באה לעלות במדרגות ומישהו הדליק את האור בשביל שנינו בשבת. מותר לי לעלות ולרדת או לחכות שהאור יתכבה או לעלות לרדת בעיניים עצומות? תודה רבה לכם

תשובה

שלום רב,

מותר לעלות במדרגות, ואין צריך להמתין עד שהאור יכבה, או לעצום את העיניים, שהרי גם בלא האור היית יכולה לעלות במדרגות. ומכל מקום אין לך למהר בהליכתך, וגם אין לך לעשות איזה דבר הנצרך לאור, וכגון לבדוק את מפתח הבית מתוך יתר המפתחות שבצרור, כדי שלא תיהני ממלאכת שבת. והמחמירה על עצמה להמתין עד שאור החשמל יכבה, כדי שלא ייראה הדבר כחילול ה' שיהודייה שומרת תורה ומצוות נהנית מחשמל שהודלק באיסור בשבילה, תבוא עליה ברכה.

מקורות: ילקוט יוסף הלכות שבת חלק ג' (סימן שיח סעיף לא). וע"ע מה שכתבו בזה בספר מאור השבת חלק א' (סימן יח ס"ק ע) בשם הגרי"ש אלישיב, הגר"י פישר זצ"ל, ויבדל לחיים הגר"ח קניבסקי, ובספר שולחן שלמה (סימן שיח הערה יא) ובספר אור לציון חלק ב' (פרק מא סעיף ה) ובספר חוט שני הלכות שבת חלק ב' (עמוד מו אות ג) ובספר שמירת שבת כהלכתה חלק א' (במבוא פרק א הערה קנד) ובשו"ת רבבות אפרים חלק ו' (סימן קצד אות ב).

בברכה,

הלל מאירס