מה ההבדל בין איסור דאורייתא לאיסור מדרבנן?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד מה ההבדל בין איסור מדאורייתא לאסור מדרבנן? תודה מראש!!!!!

תשובה

שלום וברכה

איסור מדרבנן פירושו, דבר שחכמי ישראל אסרוהו, אם משום גזרה, שלא יבא לידי איסור תורה, ואם משום חשש, שמא יש כאן איסור תורה, ואם משום תקנה, לאיזה טעם שראו מחמתו צורך בדבר לאוסרו, זה הוא איסור דרבנן.

אע"פ שהאיסור שהוא מדרבנן אינו מפורש בתורה, מ"מ הזהירה התורה (דברים יז, י – יא) על החוב לשמוע ולקיים דברי רבנן, שנאמר: ועשית על פי הדבר אשר יגידו לך וגו` על פי התורה אשר יורוך ועל המשפט אשר יאמרו לך תעשה, וזהו מצות עשה, וכן הוזהרנו בלא תעשה שלא לעבור על דברי סופרים שנאמר: לא תסור מן הדבר אשר יגידו לך, והעובר על איסור דרבנן במזיד, מותר לקרותו עבריין (שבת מ א).

קיימים הבדלים רבים בהלכה בין איסור מן התורה לאיסור מדרבנן, ולדוגמא, לגבי מאכל איסור שנתערב במאכלים מותרים, מקילים יותר כשהאיסור אינו אלא מדרבנן, וכל דבר צריך שאלת חכם לענינו.

בכבוד רב - מנשה ישראל