שו"ת י"ז בתמוז

לשם מה צמים בי"ז בתמוז?

  • ט"ו תמוז התשע"ז

שאלה

שלום כבוד הרב, רציתי לדעת לשם מה צמים בי"ז בתמוז?

 תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

חמשה דברים רעים ארעו בשבעה עשר בתמוז: נשתברו הלוחות הראשונות, ברדת משה מן ההר וראה את העגל והמחולות, כמפורש בתורה; וזה היה בי"ז בתמוז; בוטל התמיד מלהקריב בבית ראשון (שכבר לא מצאו הכהנים כבשים להקריב); הובקעה העיר, בחורבן בית שני; שרף אפוסטמוס הרשע את התורה; הועמד צלם בהיכל:

גם בחורבן בית ראשון הובקעה העיר בתמוז, בתשיעי בו. אך כיוון שאין להטריח את הציבור יותר מדי, אין קובעין שני ימי צום סמוכים זה לזה, לכך קבעוהו ביום י"ז בתמוז - לפי שחורבן בית שני חמור לנו יותר.

בברכה - בנימין שמואלי