פיתוח האישיות

האם לסביבה יש השפעה על הדימוי העצמי שלנו?

הגיבוש של הדימוי העצמי אינו מתקיים בוואקום, אלא בסביבתנו החברתית, תוך השוואה (ביזמתנו או על ידי אחרים) לאחרים

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

דימוי עצמי מתאר את הדרך בה אנו מעריכים ושופטים את היכולות שלנו, כפי שאנו חווים אותם. היות ותהליך זה הוא סובייקטיבי מיסודו, לעיתים קרובות נמצא פער בין היכולות הממשיות שלנו, לבין התחושות שלנו לגביהן. ככל שהפער גדול יותר בין השיפוט שלנו לבין המציאות, כן גוברת המצוקה עקב עימותים בלתי פוסקים עם המציאות.

דימוי ותחושת ערך עצמי מתפרשים על פני תחומים רבים ושונים, מיכולות שכליות, הופעה חיצונית, יכולות חברתיות, ותפקוד בתפקידנו השונים (כהורים, כבני זוג או כחברים לדוגמא). לכן יתכן מצב בו אצל אותו האדם יתכנו סתירות בין הדימויים השונים. לרוב לא נמצא אנשים שדימויים העצמי נמוך מאוד או גבוה מאוד בכל התחומים. אולם, גם דימוי עצמי נמוך בתחום מסוים עלול להוות מקור למצוקה משמעותית ולקושי להתקדם בחיים ולממש את היכולות הקיימות בכל אחד מאיתנו.

אם כן, כיצד ניתן לטפל בדימוי עצמי נמוך? על מנת להבין כיצד ניתן לטפל בבעיה, דבר ראשון צריך להבין את מקורותיה.

מיום היוולדנו אנו מפתחים זהות, דימוי וערך עצמיים, תוך תהליך היפרדות מהסובב אותנו. בשלבים הראשונים, תינוק מתחיל להכיר בעצמו כישות עצמאית בד בבד עם הבנת נפרדותו מאמו. גם בשנים הבאות אנו יוצרים הפרדה בין סביבתנו ובינינו, בדרך בה אנו מעוניינים לחיות את חיינו, בערכים שלנו, ובהבנת יכולותינו. תהליך הגיבוש של הדימוי העצמי אינו מתקיים בוואקום, אלא בסביבתנו החברתית, תוך השוואה (ביזמתנו או על ידי אחרים) לאחרים. לכן סביבת הגידול בשנים הראשונות בהן מתעצב הדימוי העצמי בעלת השפעה רבה כל כך. לעיתים השפעת הסביבה בוטה, לדוגמא כאשר אחד ההורים מתייג אותנו כ"טיפשים" או "רעים".

לרוב, השפעת הסביבה לא נעשית באופן כה פוגעני, אך בעלת אפקט חזק לא פחות. לדוגמא, אם חברינו הקרובים אותרו לתוכניות מחוננים ואנו לא. דוגמא אחרת קשורה לחיי המשפחה. כאשר אנו גדלים עם אחים/יות בעלי יכולות שונות מאוד משלנו, עם הזמן מתעצבת לנו פונקציה והגדרה במשפחה ("אחותה טובה בלימודים והיא תמיד מוקפת חברות"). ככל שאנו מתבגרים, למעגל החברתי שלנו ולמקומנו בחברה השפעה חזקה יותר על הדימוי העצמי שלנו, גם בתחומים שעד כה לא היו חלק מהדימוי העצמי שלנו ("הליצן של הכיתה" "השמנה של הכיתה"). לצערנו, ככל שאנו מפנימים מסרים חיצוניים אלה, התנהגותנו מתחילה ליישר קו עם ציפיות הסביבה, דבר שעלול לפעול כנבואה המגשימה את עצמה, ולחזק את הדימוי השלילי המופנם.

אורלי סמירה היא פסיכותרפיסטית ומטפלת CBT.

תגיות:דימוי עצמיהשפעת החברה

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה