שבת

האם מותר להכין קפה במכשיר "פרנץ’ פרס" בשבת?

  • כ"ה חשון התשפ"א

שאלה

שלום וברכה, יש לנו מכשיר "פרנץ' פרס" להכנת קפה - ורצינו לדעת אם מותר להכין בו קפה בשבת ויום טוב. המכשיר הוא כלי זכוכית בו שמים את הקפה השחור ועליו מים חמים ואז לוחצים פילטר שמאפשר למזוג את הקפה לכוס מבלי שיכנסו גרגירי הקפה לכוס.

אבהיר-

א. מדובר בקפה כבר טחון (קפה טורקי עלית)
ב. מדובר בקפה טורקי רגיל מהסופר ללא פעולה נוספת.
ג. על הקפה שופכים מים מכלי שני.
ד. מכינים קפה בוץ בכלי גדול ואז מעבירים דרך הקפה רשת צפופה שמפרידה את המים למעלה בעוד הגרגירים נשארים למטה מתחת לרשת. ואז מוזגים קפה לספל ולא נכנסים גרגירים לספל כי הם כלואים מתחת לרשת

אני ספרדי, ובד״כ מברר הלכות באתר שלכם, כלומר כדעת הרב עובדיה יוסף זצ״ל.

תודה מראש, אביהוא.

תשובה

שלום רב,

לפי דעת הגר"ע יוסף זצ"ל אין חשש בישול, כי לדעתו מותר לשפוך מים חמים מכלי שני על גם על גבי קפה שלא עבר תהליך בישול כלל (שו"ת יביע אומר חלק ז' חלק אורח חיים סימן מ אות ג-ה).

ולגבי איסור בורר - דעתו לגבי קומקום תה שיש מסננת בפיו, למנוע חדירת עלי התה לתוך הכוס, שאין בזה איסור בורר בשבת, כי רוב העולם אינם מקפידים אם נכנסים עלים אחדים של תה לתוך הכוס, ואפילו אם נכנסים לתוך פיו, מסננם בשיניו ופולטם ואינו חושש (שו"ת יחוה דעת חלק ב' סימן נא), והוא הדין בנידון שלך, אם רוב העולם לא מקפידים אם נכנסים גרגירים של קפה לתוך הכוס - מותר. ואם מקפידים - אסור בהחלט, כדין ברירה בכלי, שאפילו אם עושה על מנת לשתות מיד אסור.

בברכה,

הלל מאירס