הנקה בהריון

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

ברצוני לשאול האם לאישה בהריון מותר לפי ההלכה להמשיך להניק את בנה הפעוט שיונק מלידתו (בהנחה שהאישה בריאה וההריון תקין) שמעתי כל מיני תשובות בנושא גם מרופאים ויועצות הנקה וגם מנשים שהניקו חלק אומרים שמותר וחלק שאסור. רציתי תשובה מצד ההלכה היהודית. במידה והתשובה שלילית, שאסור להניק, ברצוני לדעת מה הסיבה ועוד שאלה: האם זה נכון שלפי ההלכה צריך להניק עד גיל שנתיים או שזו הלכה שהייתה בעבר ושונתה תודה רבה מראש.

תשובה

שלום

יש להקדים כי סדר הנשים השתנה מאוד מזמן התלמוד עד העידן הנוכחי, בזמן התלמוד לא היו נשים מקבלות מחזור עד עשרים וארבעה חודשים לאחרי הלידה, גם אם לא הייתה בהנקה. וכמו כן היו רגילות הנשים להניק במשך עשרים וארבעה חודשים אחרי הלידה. דברים אלו השתנו כיום בהחלט, והסברא נותנת שחולשת הדורות גרמה לכך, כמו לעוד הרבה דברים.

ולענין השאלה, הנקה בהריון אם זה ראוי או לא. ובכן, כמובן שהתשובה המעשית לכך ניתנת רק על ידי רופא, אלא לשם עיון בעלמא ניתן לראות מה היה ההנהגה בזמן התלמוד במקרים כאלו. בתלמוד (יבמות מב ב) מבואר לפי פירוש רש"י כי באם האשה היתה נכנסת להריון בתוך ימי ההנקה, היא היתה מפסיקה את ההנקה מאחר והחלב שבזמן ההריון אינו חלב בריא לתינוק, ומתחילה להאכיל את התינוק בחלב וביצים. וז"ל התלמוד: "דלמא איעברה ומעכר חלבה, [שמא תתעבר והחלב שלה ייעכר] ...

ממסמסא ליה בביצים וחלב [ואז הבעל מתחיל לפרנס את ילדו בחלב וביצים]. אולם הרמב"ם שבנוסף למעמדו כגדול הדור בידיעת כל התורה, היה גם רופא במקצועו, מפרש אחרת (רמב"ם הלכות גירושין פרק יא הלכה כה) ולפי פירושו עולה שאפשר לאשה בהריון להמשיך להניק, אף שיש פגם לחלב שלה על ידי ההריון, בתנאי שתוסיף האמא המינקת לאכול דברים המרפאים את החלב שלה, כחלב וביצים וכדומה. ולשאלה השניה, אין הלכה המחייבת או מייעצת הנקה עד גיל שנתיים, יש רק ציון בהלכה שכך היה הדרך הרגיל בזמן התלמוד, ואין ללמוד מכך על יעוץ מסויים, ואפשר לנהוג כך היום או להימנע, כל אמא משיקוליה היא, אולם ידוע דעת הרופאים שכדאי מאוד להניק במשך תקופה מסויימת כשנה ויותר, אף בעידן התחליפים, אין תחליף אמיתי לחלב אם. בהצלחה – מנשה ישראל