הריגת חרקים - צער בעלי חיים?

  • א' ניסן התשע"ז

שאלה

שלום וברכה, קראתי איזה סיפור על כמה זה לא טוב לצער בריות ובניהם גם בעלי חיים, שזה משפיע גם בשמיים למעלה שרואים את הצער של בעלי החיים שהאדם עושה. עכשיו השאלה שלי היא כזאת, אני מדברת ספציפית על מעופפים וחרקים - ג'וקים, דבורים, יתושים גדולים, פרפרים גדולים, עכבישים, שבמידה והם נכנסים לבית או לחדר שינה זה עושה צער או חשש כי זה לא נעים. אני אישית מאוד נרתעת וזה מפריע לי, אז מה עושים במצב כזה? אפשר להרוג אותם? ואם כן זה מקטרג? ואם אסור להרוג אותם, אז מה התשובה על זה שעד עכשיו כן הייתי עושה זאת? תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

סתם כך ללא שום תועלת אין להרוג חרקים, אולם אם הם מפריעים לך - מותר (יעויין משנה ברורה סימן תקלג סק"כ, שו"ת אגרות משה חלק חושן משפט חלק ב' סימן מז אות א, שו"ת תשובות והנהגות חלק ב' סימן תשכו, חזון עובדיה יום טוב עמוד קפח ד"ה והנה, ומעשה איש חלק ז' עמוד קסג).

ויש מי שכתב, שאם אפשר טוב שלא להרוג אותם בידיים ממש אלא על ידי הנחת דבר ההורגם - כדי שלא ישפיע עליו לקנות מידת האכזריות בנפשו (אגרות משה שם ד"ה אבל, והובא בחזון עובדיה שם. וע"ע בספר ראש הישיבה - תולדות הגר"ש רוזובסקי זצ"ל, עמוד 601).

בברכה,

הלל מאירס