חברה והשקפה

מדוע חרדים אשכנזים שונאים יהודים?

  • ג' ניסן התשע"ז

שאלה

אני חוזרת בתשובה כבר 17 שנה וגרה במקום חרדי (בית שמש). אני אוהבת את הדת ויהודים ללא הבדל. מבינה גם את החילונים. שלא גדלו על תורה. אבל לא מבינה שאני רואה חינוך של חרדים אשכנזים שמחנכים את ילדיהם לשנא כל מי שלא מהעדה ורמת דת כשלהם. וזו לא קבוצה של קיצונים. זה ממש קהילות מתנשאות שחושבות שהדת רק שלהם. אף על פי שאין להם בעיה להתרים ספרדי או לעלות אתו בטראמפ או להשתמש בו. הופכים ושורפים פחים לא רק בהפגנות. מציקים לכל מי שעובר בשכונות שלהם גם אם הוא דתי רק לא מהעדה או מהזרם שלהם.זה מרגיש לי כאילו שהם לא יהודים ומעורר בי שנאה כלפיהם. וגורם לי להבין שיש טעם במה ששונאים חרדים אני לא יודעת מה לומר לילדיי בנושא. אשמח לקבל תשובה מפורטת למייל שלי.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

אני מאמין שהושפעת מאוד מהתקשורת בישראל.

שריפת פחים נעשית בידי פרחחים בודדים, ואינה מקובלת כלל על דעת גדולי ישראל. בבקשה ראי:

http://www.hidabroot.org/video/54582

http://www.hidabroot.org/article/149055

איני חושב שמה שנתקלת בו משקף את כלל הציבור. אני עצמי חוזר בתשובה וגר בבני ברק מזה 15 שנה, ורואה שיתוף ואחווה בין ספרדים לאשכנזים, וגם יחס יפה מאוד לכל חילוני או דתי לאומי שמבקש עזרה או הכוונה מחרדים. גם בשטיבלכים אני רואה אנשים מכל העדות מצטרפים להתפלל.

אם נתקלת בכאלה שמציקים או מתנהגים לא יפה - דעי שהם פרחחים, ולא מייצגים את בני התורה והאברכים והרבנים החרדים, שוודאי מתנגדים לכל גילוי של אלימות או שנאה.

הידברות הוא ארגון חרדי. גם ארגוני החסד והסיוע הגדולים בישראל הם חרדים (עזר מציון לדוגמה), ועוזרים ברובם לחילונים. רוב החרדים ודאי אוהבים לעזור, וגם אם יש פרחחים או כתות קיצוניות מחרחרות ריב - הם ודאי אינם מייצגים את רוב הציבור החרדי בישראל.

אמרי לילדיך שאם הם נתקלים בחרדי שהתנהג בצורה גסה - הוא התנהג בניגוד לדעת גדולי ישראל, כי לא כך מדריכים רבותינו.

בברכה,

דניאל בלס