האם מותר לאיש ללבוש בגד אדום?

  • כ"ד אדר התשע"ז

שאלה

האם מותר ללבוש בגד בצבע אדום והאם זה משנה בין גבר לאישה? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

1. אין לנשים ללבוש בגדים בצבע אדום, משום שנחשב לפריצות, ומביא לדבר עבירה (יעויין מסורת הש"ס מסכת ברכות דף כ עמוד א בשם הערוך. וע"ע שו"ת ישועת משה חלק ג' סימן עז, ספר שלחן ערוך המקוצר חלק ו' סימן רב סעיף ז והערה לד, וספר לבושה של תורה חלק ב' סימן סג).

2. ראוי גם לגברים שלא ללבוש בגדים אדומים כי אין דרך הצנועים להית אדומים בלבושם.

מקורות: כתב השלחן ערוך יורה דעה (סימן קעח סעיף א) אין הולכין בחוקות העובדי כוכבים, ולא ילבש מלבוש המיוחד להם וכו', וברמ"א שם: אלא יהא מובדל מהם במלבושיו ובמעשיו. והמשיך וכתב שם על פי המהרי"ק (שורש פח) וכל זה אינו אסור אלא בדבר שנהגו בו העובדי כוכבים לשם פריצות כגון שנהגו ללבוש מלבושים אדומים, והוא מלבוש שרים וכדומה לזה ממלבושי הפריצות וכו', ובש"ך (סק"ג) הביא עוד מהמהרי"ק שם, שאין דרך הצנועים להיות אדומים בלבושם, וצבע השחור הוא דרך צניעות והכנעה, וכדאמרינן (חגיגה דף טז עמוד א) מי שיצרו מתגבר עליו ילבש שחורים ויתעטף שחורים וכו', ועוד מסורת בידינו להקפיד על לבישת האדום לבני עמנו.

אמנם בדרכי תשובה (שם ס"ק טז) הביא מקובץ תורה מציון (שנה ה' חוברת ב) תשובת רב א' וגם תשובת הרב יצחק אלחנן ספקטור זצ"ל, באיש א' שעשה בגדי חתונה לבנו, והמה של משי אדום יקר מאוד, אם רשאי ללובשן מחמת דברי הרמ"א בזה שהם דברי המהרי"ק, וכתב, שבזמן הזה כיוון שאין דרך העכו"ם ללבוש כעת מלבושים אדומים דווקא, אין זה חוקות העכו"ם ומותר לישראל ללובשן. ע"ש. ונמצא שאין איסור חוקות העכו"ם בלבישת בגדים אדומים בזמנינו, אכן עדיין ראוי להימנע בגלל הטעם שאין דרך הצנועים להיות אדומים בלבושם וכנ"ל.

וכן ראה כיוצא בזה בשו"ת ודרשת וחקרת חלק ד' (חלק יורה דעה סימן ז אות ד) ששאל את הרב בן ציון אבא שאול זצ"ל לגבי מלבושים אדומים לגבר, והשיב, שיש לחלק בין המדינות, כמדומה שאמר שבארץ ישראל וארצות הברית אינו סימן, אבל באנגליה ובעוד מקומות זה סימן למי שמוכן לזנות (משכב ז') רח"ל, כמו עגילים. וכתב על זה,  והתפעלנו מסוד ה' ליראיו, אבל על כל פנים מידי חשש צניעות לא יצאנו על פי דברי הש"ך הנ"ל, ולכן שומר נפשו ירחק מכל בגד אדום, ורובו ככולו כמו בכל התורה כולה. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס