תורה ומדע

מים בכוכב אחר ?

  • י"ב טבת התשע"ז

שאלה

שלום, האם זה נכון שאם יתגלה מים ראויים בכוכב לכת אחר אז התורה מבוטלת? אם כן איפה זה כתוב /או מי אמר?

תשובה

שלום וברכה,

מה פתאום. הרי חז"ל אמרו שיש כמויות אדירות של מים בחלל החיצון, וכך באמת התגלה מבחינה מדעית:

https://www.hidabroot.org/article/3234

עם זאת, חשוב לציין שלא נמצא כוכב לכת נוסף שיכול להכיל בתוכו חיים. אמנם מידי כל מספר שנים מתפרסמת בתקשורת כתבה חדשה על כך שנמצא כוכב-לכת חדש הדומה לכדור הארץ, אך הידיעות הללו הן בלתי אמינות. לא נמצאו חיים בכוכבים אחרים, וכל מידע על כוכב-לכת מרוחק הוא מטבעו תיאורטי ולא יכול להיות עובדתי: זאת משום שלא ניתן לצלם מקרוב כוכבי לכת רחוקים מאיתנו, כי לשם כך היתה נדרשת מצלמה שמסוגלת להתקרב אליהם, אך הכוכבים נמצאים במרחק מאות ומיליוני שנות אור מאיתנו. המידע על כוכבים רחוקים מסתכם בלא יותר מנקודות אור זעירות, וחישובים תיאורטיים רבים.

אך גם אם היה קיים כוכב לכת הדומה לכדור הארץ, הרי שיהיה עליו להכיל כמות מספקת של מים זורמים, כמו גם חמצן, ירח גדול היוצר גאות ושפל, אוזון ואפילו שמש בעלת קרינה מיוחדת ונדירה, וזאת עוד מבלי לדבר על מרחקים מדוייקים וזויות מדוייקות מן השמש, המאפשרות את עונות השנה. גאולוג ופלאונטולוג בשם פיטר ווארד, ואסטרונום ואסטרוביולוג בשם דונלד בראונלי, פרסמו בשנת 2000 ספר בשם "כדור הארץ נדיר", בו הציגו אינספור מאפיינים שייחודים לכדור הארץ בלבד, ומגלים כי עולמנו הינו נדיר מאין כמותו ביקום (בפיהם הוא מתואר כ"נס סטטיסטי"). אנו כמובן יודעים מי עומד מאחורי הנס הזה: "ויכולו השמים והארץ וכל צבאם, ויכל אלוקים ביום השביעי מלאכתו אשר עשה" (בראשית ב, א). מכל מקום, מדענים אלו פרסמו את ספרם כדי להסביר מדוע פרוייקט סט"י (-פרוייקט לחיפוש חיים תבוניים בחלל) לא הצליח במשך יותר מחמישים שנה למצוא אפילו אות רדיו תבוני אחד בחלל, וזאת למרות שהאזינו במעל למיליארד תדרי רדיו ברגישות גבוהה. גלי הרדיו מהירים כמו מהירות האור, ורק להשוואה, כדור הארץ שולח ברגע זה מיליוני אותות רדיו לכל רחבי החלל אשר מגיעים במרחקם עד לרדיוס של 200 שנות אור! אם קיימת עוד טכנולוגיה בגלקסיה, החלל היה צריך להיות מלא בשידורי רדיו מכוכבים אחרים. ונחזור לשאלתך: הבורא הכין את כל התנאים הנדירים בעולמנו כדי שיוכל לאפשר קיום חיים, ולכן ספק רב אם ימצאו כל התנאים הללו מוכנים לגמרי בכוכב-לכת אחר (אפילו אם היה - אין זה מחייב שימצאו בו חיים, שהרי הקב"ה ברא את בעלי החיים, ואינו חייב לברוא אותם בכוכבים אחרים). מכל מקום מבחינה מדעית לא נצפה ולא הוכח קיומו של עוד כוכב-לכת כמו כדור הארץ.

לגבי רעיון קיומם של חייזרים בכוכבים אחרים, ומה היהדות אומרת על כך, ראה בבקשה כאן:

https://www.hidabroot.org/article/80390

בברכה,

דניאל בלס