חברה והשקפה

למה החרדים מעודדים ילודה מוגברת?

  • י"ב שבט התשע"ז

שאלה

הרי התוצאות ברורות:

1. ההורים לא מצליחים להחזיק את הילדים כלכלית, אם כבר בשלבים מוקדמים כמו שכר לימוד, שכר דירה גדולה מספיק, אוכל וכו', ובטח לא בשלבים המאוחרים כשצריכים לחתן אותם שנצרכים לגמ''חים ובקושי מצליחם להחזיר אם בכלל...

2. הורים עם כל כך הרבה ילדים לא יכולים לתת את תשומת הלב הראויה לכל ילד וילד וההפסד כולו של הילדים

3. היות ויש הלכות רבות וחומרות עוד יותר רבות בציבור החרדי, אוטומטית נוצר יותר בעיות פסיכולוגיות וכפייתיות בנוסף לבעיות שבן אדם מתמודד איתן ולא יכולה להיות מענה מספקת לכולם מצד המטפלים החרדים אשמח לתשובה ותודה על העבודה שלכם

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

1. ילדים אחרי שמתחתנים צריכים לפרנס את עצמם. לרוב לוקחים משכנתא או גרים בשכירות, האשה עובדת, האברך מקבל תקציב מהכולל. אולם רוב החרדים עובדים אחרי החתונה ומתפרנסים בכבוד.

2. דווקא בעולם החילוני ההורים מנותקים כמעט לחלוטין מהילדים בגלל האינטרנט והאייפונים וכו' שיוצרים ריחוק ובדידות.
בעולם החרדי יש דגש רב על חינוך ילדים, ונותנים תשומת לב לכל ילד וילד, ומקדישים זמן קבוע לכל ילד ללימוד וטיפוח. נותנים לכל ילד להכין דבר תורה לשבת, האב לומד עם ילדיו וכו'. המשפחות החרדיות הן משפחות עם הרבה אהבה ואחווה בין האחים וההורים.

3. איני יודע על אלו חומרות הכוונה כאן.

בימינו דיכאון היא מחלה שפשטה בכל רחבי העולם החילוני והמערבי, ושיעוריה גועים בקרב צעירים. ובעיקר מבוגרים וזקנים. אולם מחלה הרסנית זו אינה נפוצה בציבור החרדי. וסקרים מראים ששיעורי השמחה וסיפוק החיים בחברה החרדית גבוהה בהרבה מאשר בחברה החילונית:

http://judaism.walla.co.il/item/2695008

http://bizlearn.colman.ac.il/%D7%9C%D7%9E%D7%94-%D7%93%D7%AA%D7%99%D7%99%D7%9D-%D7%9E%D7%90%D7%95%D7%A9%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%99%D7%95%D7%AA%D7%A8-%D7%A8%D7%9F-%D7%95%D7%99%D7%AA%D7%A7%D7%99%D7%9F/

- גם תוחלת החיים גבוהה יותר בחברה החרדית, כלומר יש הרבה יותר זקנים בחברה, והזקנים מתפקדים ושומרים על צלילות דעתם. את אורך החיים מנסים להסביר זאת באופן פסיכולוגי ע"י תוכן רוחני, משפחתיות וקהילה תומכת. ואת צלילות הדעת מנסים להסביר באמצעות הלימוד התורני ששומר על צלילות השכל, ובעקבותיו מנסים בבתי אבות לחילונים לשחק יותר משחקי זיכרון וכדו':

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4743064,00.html

http://www.themarker.com/news/1.2804805

בברכה,
דניאל בלס