שאל את הרב - כללי

שם חם ויפת

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בספר בראשית פרק י" מסופר על תולדות בני נח:שם,חם,ויפת. מסופר איך כל אחד מהם התפתח לעמים שונים. אני לא מבין את שמות העמים שמצוינים שם עד פרק י"א ולכן רציתי לדעת אם יש באפשרותכם לשלוח לי את הפירוש, בתודה רבה מראש, משה כהן.

תשובה

שלום

בספר בראשית (פרק י) נמנו כל בני שם חם ויפת שהקימו אומה חדשה, ולכשתדקדק בהם תמצא בדיוק שבעים אומות, ואלו הם כפי שנמנו שם:

בְּנֵי יֶפֶת
1. גֹּמֶר
2. וּמָגוֹג
3. וּמָדַי
4. וְיָוָן
5. וְתֻבָל
6. וּמֶשֶׁךְ
7. וְתִירָס
8. אַשְׁכֲּנַז
9. וְרִיפַת
10. וְתֹגַרְמָה
11. אֱלִישָׁה
12. וְתַרְשִׁישׁ
13. כִּתִּים
14. וְדֹדָנִים

בְנֵי חָם

1. כּוּשׁ
2. וּמִצְרַיִם
3. וּפוּט
4. וּכְנָעַן
5. סְבָא
6. חֲוִילָה
7. וְסַבְתָּה
8. וְרַעְמָה
9. וְסַבְתְּכָא
10. שְׁבָא
11. וּדְדָן
12. לוּדִים
13. עֲנָמִים
14. לְהָבִים
15. נַפְתֻּחִים
16. פַּתְרֻסִים
17. כַּסְלֻחִים
18. פְּלִשְׁתִּים
19. כַּפְתֹּרִים
20. צִידֹן
21. חֵת
22. יְבוּסִי
23. הָאֱמֹרִי
24. הַגִּרְגָּשִׁי
25. הַחִוִּי
26. הַעַרְקִי
27. הַסִּינִי
28. הָאַרְוָדִי
29. הַצְּמָרִי
30. הַחֲמָתִי

בְּנֵי שֵׁם
1. עֵילָם
2. וְאַשּׁוּר
3. וְאַרְפַּכְשַׁד
4. וְלוּד
5. וַאֲרָם
6. עוּץ
7. וְחוּל
8. וְגֶתֶר
9. וָמַשׁ
10. שָׁלַח
11. עֵבֶר
12. פֶּלֶג
13. יָקְטָן
14. אַלְמוֹדָד
15. שָׁלֶף
16. חֲצַרְמָוֶת
17. יָרַח
18. הֲדוֹרָם
19. אוּזָל
20. דִּקְלָה
21. עוֹבָל
22. אֲבִימָאֵל
23. שְׁבָא
24. אוֹפִר
25. חֲוִילָה
26. יוֹבָב

(לב) אֵלֶּה מִשְׁפְּחֹת בְּנֵי נֹחַ לְתוֹלְדֹתָם בְּגוֹיֵהֶם וּמֵאֵלֶּה נִפְרְדוּ הַגּוֹיִם בָּאָרֶץ אַחַר הַמַּבּוּל:

וראה בפי` הרשב"ם שם (פסוק טו) ובפירוש הריקאנטי (פסוק ה).

ומי הם שבעים האומות כיום, ראיתי בביאור הגר"א לתיקוני זוהר ששבעים האומות נחלקו לשני חלקים, ל"ה אומות בחלקו של אדום – עשיו - נוצרים, ול"ה אומות בחלקו של ישמעאל, אכן המלבי"ם בספר דניאל מבאר על פי הפסוקים שלעת קץ לא ישארו אלא עשרה מלכויות גדולות בעולם שמהן יהיו חלקם מאדום וחלקם מישמעאל, ואין סתירה בין הדברים, כי לדוגמא אומות אירופה שהתאחדו לאחרונה, נחשבים למנין השבעים כפרטים, אולם לעניין הקבוצות היא תיחשב לקבוצה אחת מבין העשרה גושים שיהיו בסוף,

וידוע בקבלה כי שור וחמור הוא כינוי לשני כוחות אלו, שור הוא אדום ככתוב (בישעיה לד) בנבואתו על מלחמת גוג ומגוג, וירדו פרים עם אבירים, והכוונה שם על אדום, וישמעאל הוא מרומז בחמור, שבו לכם פה עם החמור עם הדומה לחמור (ב"ק מט א`) ואמו מארץ מצרים, אשר בשר חמורים בשרם (יחזקאל כ"ג), וכשהם מתחברים יחד סכנתם גדולה על ישראל, ולכן כדי להחליש כוחם ולעשות ביניהם פירוד ציוותה עלינו התורה לעשות מעשים שעל ידיהם לא יזדווגו זה לזה, ולכן נצטוו ישראל שלא נחרוש בשור ובחמור יחדיו, וכשנזהרים באיסור זה אנו עושים פירוד בין הנוצרים לבין הישמעאלים כמו שכתבו הגר"א והמקובלים, ועשו רצה להזדווג עם ישמעאל ולהחריב את העולם של הקדושה ולכן כתוב וישטום עשו את יעקב ומיד וילך אל ישמעאל ויקח את מחלת בת ישמעאל, [והקב"ה ברחמיו המית בו בפרק את ישמעאל כדי שלא יתחברו יחד שני רשעם אלו, והוצרך נביות להשיא אחותו כמבואר ברש"י שם], וחשב עשיו שיכול יוכל לנו אך מה שלח לו יעקב אבינו וישלח יעקב מלאכים לפניו אל עשיו אחיו ארצה שעיר שדה אדום ויהי לי שור וחמור, שור זה משיח בן יוסף שכתוב בו בכור שורו הדר לו וגו` שהוא ינצח במלחמת גוג ומגוג את האומות השייכים לבני אדום השייכים לעשיו הוא אדום, [ואתא השוחט ושחט לתורא הוא משיח בן יוסף שישחוט את השור כח של עשיו], ואחר כך ימות על ידי ארמילוס רשיעא שליחו של מלאך המות ויהרג משיח בן יוסף במלחמה כמבואר בגמ` סוכה, ואז יתגלה הקב"ה לילחם עם שאר האומות וכל קדושיו עמו ויתגלה חמור דקדושה זה משיח בן דוד עני ורוכב על חמור שיכניע את העמים בני ישמעאל הרמוזים בשבו לכם פה עם החמור, שישארו בעולם אחרי הנוצרים בני עשיו, ובאמצעות אלו שני המשיחים שלח יעקב לומר שאינו ירא ממנו ומהתחברותו עם חותנו ישמעאל כי סוף סוף יתגדל ויתקדש שמיה רבה ויכלה שעיר וחותנו ויעלו לציון מושיעים, וכל הרשעה כולה כעשן בעשן תכלה.

זיהוי האומות הללו ברחבי הגלובוס הינו עניין מורכב וקשה מאוד, בתלמוד [מסכת יומא] ישנו זיהוי רק על חלק מהאומות, הללו:

1. גֹּמֶר - גרממיא
2. וּמָגוֹג - קנדיא [לזיהוי גרממיא ומקדוניה ראה בלינק: ]
3. וּמָדַי - מקדוניא
4. וְיָוָן - כמשמעו
5. וְתֻבָל - בית אונייקי
6. וּמֶשֶׁךְ - מוסיא, ויש גורסים מוסקבה
7. וְתִירָס - פרס, איראן
8. אַשְׁכֲּנַז - גרמניה

בפירוש דעת מקרא של יהודה קיל לדברי הימים א, פרק א מפסוק ה` ועד פסוק כג, תמצא כל שיטות הזיהוי לשבעים האומות הנ"ל, ואיפה באיזה איזור נמצא כל אחד.

אולי גם בפירוש דעת מקרא לספר בראשית נמצא הזיהוי הזה, אבל אין לי את הפירוש לספר בראשית בכדי לומר לך.

בהצלחה – מנשה ישראל