חגים ומועדי השנה

האם אישה שהפסיקה להניק חייבת לצום בתענית אסתר?

  • י"א אדר התשע"ה

שאלה

שלום רב,

1. האם מותר לתת מתנה/משלוח מנות לאבל?

2. האם אני צריכה לצום תענית אסתר, אני חודשיים אחרי לידה אבל לא מניקה - האם אני עדיין נחשבת בהלכה "מינקת"? בבקשה תשובה לפי הרב עובדיה יוסף זצ"ל.

תודה מראש

תשובה

שלום רב,

1. אין לשלוח מתנה לאבל תוך שנים עשר חודש על פטירת אב ואם או בתוך שלושים יום על שאר קרובים (רמ"א יורה דעה סימן שפה סעיף ג, וחזון עובדיה אבלות חלק ב' עמוד רנב).

ולגבי משלוח מנות - לפי מנהג האשכנזים אין לתת לו משלוח מנות (רמ"א אורח חיים סימן תרצו סעיף ו, ומשנה ברורה סק"כ), והספרדים נוהגים להקל בזה, ומכל מקום לא ישלחו לו מנות של תפנוקים ודברי מתיקה, אלא כגון בשר ודגים פירות וירקות וכיוצא בזה (חזון עובדיה שם).

2. לפי דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל, יולדת פטורה מתענית אסתר במשך 24 חודשים מאז הלידה אף על פי שכבר פסקה להניק. ונכון להחמיר שתתענה, אלא אם כן מרגישה חולשה יתרה (שו"ת יחוה דעת חלק א' סימן לה ד"ה והגדרת מניקה, וחזון עובדיה פורים עמודים לח-לט. וע"ע בספר אשרי האיש חלק ג' עמוד תמז סעיף ג, שדעת הגרי"ש אלישיב זצ"ל, שאע"פ שלא נהגו להקל לפטור כל אישה שבתוך כ"ד חודש ללידתה מתענית אסתר, מכל מקום באישה חלושה יש למקילין אילנות גדולים לסמוך עליהם).

בברכה,

הלל מאירס