חודש אלול 2023

מה עלינו לעשות בחודש אלול? 9 עובדות חשובות

חודש אלול, החודש האחרון בשנה העברית, מיועד לעריכת חשבון נפש ולהגברת המעשים הטובים לקראת יום הדין, בא' בתשרי. מה עלינו לעשות בחודש אלול?

  • כ"ט אב התשע"ז
(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

חודש אלול הוא החודש האחרון במעגל השנה העברי, והוא מוקדש לשיפור המעשים הטובים ולעריכת חשבון נפש. 9 נקודות חשובות על חודש אלול.

1. תקיעת שופר מדי יום בחודש אלול

בכל חודש אלול, מיד לאחר גמר תפילת שחרית, תוקעים ארבע תקיעות תשר"ת. תקיעת השופר נועדה לעורר אותנו לחזור בתשובה ולתקן את מעשינו. כמו שאומר הפסוק: "היתקע שופר בעיר, ועם לא יחרדו?" קול השופר מעורר חרדה ותחושות של תשובה.

2. אומרים סליחות

ה'סליחות' הן תפילות מיוחדות הנאמרות לפני ראש השנה. למנהג ספרד אומרים אותם כבר מראש חודש אלול. למנהג האשכנזים, אומרים זאת כשבוע לפני ראש השנה. במהלך התפילה אנו מבקשים מבורא העולם שיסלח לנו על חטאינו, ומבקשים ממנו שנה טובה ומבורכת.

(צילום: פלאש 90)(צילום: פלאש 90)

3. מוסיפים את פרק כ"ז בתהילים לתפילה

בתפילת השחרית ובתפילת המנחה (ולדעת האשכנזים בערבית), מוסיפים את פרק כ"ז בתהילים. הפרק נפתח בפסוק: "לדוד; ה' אורי וישעי, ממי אירא? ה' מעוז חיי, ממי אפחד?" נוהגים לומר פרק זה עד ליום הושענה רבא.

מדוע אומרים פרק זה בחודש אלול? ניתנו לכך כמה סיבות. אחת מהן היא שעל-פי המדרש, בפסוק הפותח את המזמור נרמזו כל החגים של חודש תשרי: "אורי" – ראש השנה, "ישעי" – יום כיפור, "כי יצפנני בסוכה" – סוכות.

4. מאחלים כתיבה וחתימה טובה

בשל חשיבותן של המילים, נהוג לאחל למכרינו איחולים טובים ולברכם בשנה טובה. בחודש אלול, כאשר מתכתבים עם אנשים, חשוב להוסיף את האיחול "כתיבה וחתימה טובה" לשנה טובה ומתוקה.

5. אומרים 3 פרקי תהילים

מעל פי מנהג חסידי חב"ד, החל מא' אלול אומרים בכל יום שלושה פרקי תהילים לפי הסדר. באופן זה מסיימים את ספר התהילים ביום-הכיפורים, שבו אומרים שלושים ושישה פרקים במשך היממה.

6. בדיקת תפילין ומזוזות

רבים נוהגים לבדוק את כשרות התפילין והמזוזות בחודש אלול. ניתן להיעזר ברבני הידברות לשם בדיקת תשמישי הקדושה.

7. עובדים את ה' בנחת וביישוב הדעת

על השאלה: "האם בחודש אלול צריכים להיות בלחץ מאימת הדין?" משיב הרב שמואל ברוך גנוט באופן נחרץ כי "רובם המוחלט של האנשים לא יכולים להתקדם בלחץ. לחץ רק מגביר את לחץ הדם ופעימות הלב וגורם לבלבול בעבודת ה'. יהודי צריך לדעת ולהרגיש שיש משפט גדול, אך למשפט, כמו לכל משפט בבתי משפט, צריך להתכונן בנחת ובישוב הדעת, מבלי להילחץ", הוא אומר.

"גדולי החסידים אמרו ש''הושע נא נפש מבהלה" נאמר על אלו שמנסים לעבוד את ה' מתוך לחץ ובהלה... הלחץ אמנם מעיד על הבנת כוחו העצום של הבורא, והדין המתקיים בראש השנה, אך מרוב לחץ אי אפשר לתפקד, ללמוד ולעשות את רצון ה'", מבהיר הרב גנוט.

המשגיח של "קול תורה" הגר"י בורודיאנסקי ממליץ להזדעזע ולהיות בפחד נוראי רק בשעת תקיעת השופר שלאחר תפילת שחרית, ובשעת אמירת "לדוד ה' אורי וישעי". ובשאר היום? בשאר היום עלינו לעבוד בשלוות נפש ובנחת רוח.

8. עובדים את ה' בשמחה

"עבודתנו בחודש אלול צריכה להיות בשמחה גדולה מאוד". הרב מביא את דברי חז"ל ב'פרקי דרבי אליעזר', המבארים כי ימי חודש אלול הם ימי רצון, בהם הקב"ה משפיע עלינו שפע מיוחד של קירבה.

"בחודש זה", מבהיר הרב גנוט במתק לשונו, "ה'דוד' שלנו מתקרב אלינו ומקבל את בקשותינו, בכל נושא, בארבעים הימים בהם אנו עומדים".

הרב ממשיך ומסביר כי 'אני לדודי' בגלל ש'דודי לי'. כלומר, בימים אלו הקדוש ברוך הוא כל כך קרוב אלינו, ולכן אנחנו גם מתקרבים אליו. עוד מציין הרב גנוט כי בחסידות חב"ד נקראת תקופה זו של אלול בשם 'המלך בשדה'.

הרב מציין את משלו המפורסם של רבנו 'בעל התניא' זצ"ל, שממשיל את הימים שאנו נמצאים בהם, למלך רם ונישא, שבכל השנה נמצא לו אי שם בארמונו הסגור והמסוגר שבעיר המלוכה ורק בודדים יכולים לגשת אליו ולבקש על נפשם. והנה, יורד לו המלך אל העם למשך חודש ימים ומשוטט בשדות ובפרדסים, נפגש עם האיכרים והאנשים הפשוטים ורושם לעצמו מה כל אחד רוצה וצריך.

'בעל התניא' מבאר את הנמשל בכך שבחודש אלול ניתן לפגוש את המלך כאן ועכשיו, ברחוב, לשטוח את כל בקשותינו, למחוק את שטרי חובותינו וגם לקבל מתנות, רק אם נבקש ונרצה. המלך מוכן לשמוע אותנו בכל נושא שהוא, רוחני וגם גשמי, הוא מגיע עם לב פתוח כפתחו של אולם, ויש לו כוחות לשנות את כל העולם לטובתנו. מה תפקידינו? לבקש, להתחנן באמת, ואז נקבל.

9. עבודת ה' האמיתית: שילוב היראה והאהבה

הרב גנוט ממשיך את דבריו ומסביר כי על כך אמר דוד המלך ''וגילו ברעדה". הרב מבאר כי "היהדות היא דבר מורכב. אין בה שחור ולבן, כמו ברוב הדברים בעולם. כלומר: מצד אחד באמת עלינו לפחד מאד כשאנו ניגשים לפני נשיא ארה"ב, שנפגש אתנו, ומוכן לתת לנו כל מה שנרצה אם נצליח לשכנע אותו ולדבר על ליבו בפגישתנו, ומצד שני- אם נירדם בפגישה ונזלזל בו, ניענש קשות. מצד אחד- זה באמת מפחיד, שלא נפספס את הפגישה עם נשיא ארה"ב.

"מצד שני", מזכיר הרב גנוט. "זה משמח מאד, שיש לנו אפשרות להיפגש אתו ולשכנע אותו בקלות לתת לנו שנה טובה ומקסימה, לנו ולכל מכרינו ולכל בית ישראל".

תגיות:אלולחודש אלול

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה